Geschiedenis

Geschiedenis

Graag neem ik jullie mee terug naar mijn carrière als wielrenner wat tevens de aanleiding heeft gevormd tot het beginnen van In Topvorm Coaching.

Ik was een wielrenner die van zichzelf wist (ofwel dacht) dat je daar veel voor moest doen en laten. En achteraf gezien denk ik wel eens: ‘Ik heb veel te gek gedaan’. Maar goed, ik was er van overtuigd dat ik alles voor de wielersport moest geven. Dat kwam met name door de overstap van wielervereniging De Kannibaal naar de continentale (prof B) formatie van Jo-Piels. Deze overstap gaf mij ontzettend veel moraal; ik was niet meer te stoppen! Ik trainde bij de beesten af en ik deed altijd net even wat meer dan op papier stond. Een trainer had ik wel, maar daar luisterde ik slechts met een half oor naar. ‘Hé, ik ben goed bezig!.’

 

wedstrijden fietsen
je doelen bereiken

Het ontbrak me ook om op de goede momenten naar mezelf en mijn lichaam te luisteren. Zelfs als ik me niet goed voelde, dwong ik mezelf om op de fiets te stappen. In de winter van 2013-2014 vertrok ik naar Spanje, voor drie maanden lang. Met toejuichingen vanuit alle kanten en de mooie woorden van Laurens ten Dam in mijn achterhoofd, stapte ik in het vliegtuig. ‘Wie in november en december beide maanden de 90 uur aan tikt is verzekerd van een goed seizoen’, aldus Ten Dam. Zo gezegd, zo gedaan en met 90, 93 en 96 uur per maand in mijn benen kwam ik in februari weer terug op Nederlandse bodem. Het eerste trainingskamp stond weer voor de deur, vol vertrouwen want ‘ik heb meer dan genoeg getraind!’ En toen kwam de klap… ik was moe en niet vooruit te branden. Weekend in, weekend uit moest ik mezelf bij elkaar rapen en de fiets weer op. Het duurde niet lang tot dit een gevolg kreeg. Tijdens de derde etappe van Olympia’s Tour dat jaar brak ik mijn pols.

 

Een andere manier van trainen

Twee maanden lang mocht en kon ik niet trainen, en dat tijdens het prachtige weer van het voorjaar. Noodgedwongen, maar ook zo nodig heb ik twee maanden lang rustig aan gedaan. Ik kwam tot een inzicht en bouwde de trainingen rustig op en fietste vaak niet langer dan anderhalf uur. Ik ging als een raket en won de ene na de andere koers. Mijn trainingsaanpak veranderde ten goede van mezelf.

In de zomer van 2015 kreeg ik af en toe een raar gevoel op mijn borst tijdens de eerste etappe van een meerdaagse wedstrijd. Ik finishte wel, maar het zat me niet lekker. Vanuit Polen appte ik met mijn vriendin en ik besloot de dag erna rustig aan te doen, waarschijnlijk had ik een slechte dag. De dag erna gaat de koers als een malle, het gaat hard maar ik voel me goed. Ik win! Vreugde en blijdschap doen alles van de dag ervoor vergeten. In de daaropvolgende dagen startte ik een andere meerdaagse en hetzelfde verhaal speelde zich af. Op de eerste dag kwam ik maar lastig bij de finish en bleef dat pijnlijke gevoel, echter sleepte ik de volgende dag toch de zege binnen.

 

Uithoudingsvermogen
wat wil ik bereiken

Wat wil ik nou eigenlijk bereiken?

Het ging van kwaad tot erger en ik ging de medische molen in. De artsen konden niks vinden, de scans en testen leken allemaal goed. Mijn gevoel bleef me in de weg zitten, maar na groen licht vanuit het ziekenhuis stapte ik toch weer op de fiets. Na een slecht voorseizoen ging het in augustus 2016 helemaal mis. Met een hartslag van 248 werd ik opgenomen in het ziekenhuis te Heerlen. Bam… hartritmestoornissen. Na de harde klap moest ik revalideren en nieuwe doelen stellen. Wat wil ik nou eigenlijk bereiken in de toekomst?

Inmiddels heb ik de opleiding fitness trainer A met succes afgerond en ben ik tot nog meer inzichten gekomen op het gebied van trainen en alles wat daarbij komt kijken. Of mijn ‘diagnose’ het gevolg is van verkeerd trainen en niet goed naar je lichaam luisteren durf ik niet met zekerheid te zeggen. Met het jarenlange trainen, de ervaring en de vergaarde kennis tijdens de opleiding ben ik ervan overtuigd dat ik anderen naar een hoger plan kan tillen. Dit alles heeft geleid tot mijn prachtige bedrijf In Topvorm Coaching.